I edizione di “Fare cinema” – Settimana del cinema italiano nel mondo  

Mondo

Di

(22 – 25 mayıs 2018)

Bu sene birincisi düzenlenecek olan “Sinema Yapımcılığı” (İtalyan Sinema Endüstrisi) – Dünyada İtalyan Sineması Haftası adlı etkinliğin açılışı 22 mayıs salı akşamı saat 19.00’da Ankara Yılmaz Güney Sahnesi’nde gerçekleştirilecektir. 25 mayıs tarihine kadar sürecek olan etkinlik programı, film yapımı aşamasının karmaşık sürecini oluşturan ve italyan sinemasının başarısına katkıda bulunan aktör, yönetmen, senarist, görüntü yönetmenliği, müzik yapımcılığı, kostüm tasarımcılığı dahil olmak üzere “sinema sektöründe faaliyet gösteren tüm mesleklere“ ithaf edilecektir.

İtalyan Sineması Haftası’nın açılışı İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo ve Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülsün Bor Güner’in huzurlarında gerçekleştirilecektir. Açılışı takiben Orkestra Akademik Başkent tarafından Şef Ertuğ Korkmaz yönetiminde, besteci Alessandro Molinari’nin de onur konuğu olarak katılacağı, italyan film müziklerinden oluşan bir konser verilecektir. Saat 20:45’te, yönetmen Paolo Virzì’nin

“Son Tatil” (The Leisure seeker/ Ella & John) adlı ses getiren filmi Ankara’da ilk kez gösterime girecektir.

Yönetmenin ilk ingilizce çalışması olan ve başrollerinde Helen Mirren ile Donald Sutherland’ın yer aldığı bu film 74. Venedik Uluslararası Film Festivali kapsamında gösterilmiştir.

“Sinema Yapımcılığı” (İtalyan Sinema Endüstrisi)” programı, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi, Çankaya Belediyesi, Başkent Üniversitesi, “Uçan Süpürge“ Derneği ve Macrocenter işbirliğiyle düzenlenmekte olup film gösterileri ve konferanslardan oluşan zengin bir etkinlik programı sunmaktadır.

Programda yer alan –ikisi Ankara prömiyeri yapacak olan-  dört film gösterimi,  çağdaş ulusal sinemanın  yeni tarzına genel bir bakış sunmaktadır. 23 mayıs akşamı saat 18.00’de Marco D’Avenia’nın aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan yönetmen Giacomo Campiotti’nin “Süt gibi beyaz, kan gibi kırmızı“ adlı filmi seyirciyle buluşacaktır. 24 mayıs, perşembe saat 18.00’de Başkent Üniversitesi Radyo – Tv ve Sinema Bölümü Başkanı Prof. Dr. H. Hale Kunucen’in konuşmacı olarak katılacağı “İtalyan Sineması’nın Dünya Sineması’nda etkileri ve izleri” konulu konferans düzenlenecektir.Konferans bitiminde, yakın zaman önce kaybettiğimiz yönetmen Vittorio Taviani’nin anısına yönetmenliğini Paolo Taviani ve Vittorio Taviani’nin yaptığı “Hesaplaşma”adlı filmin gösterimi gerçekleşecektir. 25 mayıs, saat 18.00’de Uçan Süpürge Film Festivali’nde FIPRESCI ödülü için yarışan yönetmen Francesca Comenici’nin “Bu dünyaya ait olamayacak aşk hikayeleri“ adlı filminin, film eleştirmeni Alin Taşçıyan tarafından sunumu ve yorumlaması gerçekleşecektir. Ardından aynı yönetmenin “Özel bir gün” adlı filmi gösterimde olacaktır.

Dünyada İtalyan Sineması Haftası, italyan sinemasının dünya çapında tanıtılmasının ayrılmaz bir parçası olarak kaliteli sinema ve çağdaş ulusal sinema endüstrisi geleneğini teşvik etmeyi amaçlayan yenilikçi bir girişimdir. “Sinema Yapımcılığı” (İtalyan Sinema Endüstrisi)”, İtalyan Dışişleri Bakanlığı’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Eğitim bakanlığı ile işbirliği halinde tasarlayıp  geliştirdiği ve Büyükelçilikler, Konsolosluklar, İtalyan Kültür Dernekleri ağı aracılığıyla Ülkenin dış politika stratejisinin bir parçası olarak  dünyada italyan kültürünü tanıtmayı hedefleyen “Vivere ALL’Italiana” tanıtım planında öngörülen programlardan biridir.

Sanat, tarım-gıda ve tasarımla birlikte sinema da italyan kültürünün temel taşlarından biri venın tanıtım stratejisinin öncelikleri arasındadır.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

CAPTCHA ImageChange Image

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

Traduci
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube